Wist u dit….
Beter slapen nog belangrijker dan eten!
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat we langer zonder eten kunnen dan zonder slaap. Wie er zin in heeft, kan proberen zo lang mogelijk wakker te blijven. Meestal slaat na 36 uur een gevoel van uitputting toe.
Veel mensen lukt het niet eens zo lang op te blijven, maar na 36 uur wordt de strijd tegen de vermoeidheid steeds heviger. Wie het volhoudt om 48 uur achter elkaar wakker te blijven, zal merken dat het tegen die tijd vrijwel onmogelijk is om niet in slaap te vallen.
Slaap is zo belangrijk voor het lichaam, dat iemand die lang wakker probeert te blijven, ‘microslaapjes’ gaat doen. Dat zijn slaapjes van een paar seconden, waarbij de ogen gewoon open blijven.
Het record wakker blijven werd in 1964 gevestigd door een zeventienjarige jongen, die elf dagen wakker bleef. In totaal dus 264 uur, en dat was te merken; de jongen kreeg last van stemmingswisselingen, geheugenverlies, hallucinaties en verlied van coördinatie.
Overigens is het niet erg gezond om te proberen dit record te verbreken. Het is namelijk mogelijk te overlijden aan slaapgebrek. Ratten die in een experiment wakker werden gehouden, stierven na twee weken. Slaap is nodig om vitale onderdelen van het lichaam te laten herstellen na inspanning.
Kruip dus op tijd onder de wol, vooral op maandag 21 maart, want dan begint niet alleen officieel de lente, het is ook de ‘Dag van de Slaap’!
(meer weten? https://scientias.nl/hoelang-kan-een-mens-zonder-slaap/)