Wist u dat…
De zomertijd ons slaappatroon behoorlijk kan verstoren?
Vindt u het ook zo’n genot zomertijd dat uurtje extra licht ’s avonds? Voor veel mensen is het vooruitschuiven van de klok in het laatste weekend van maart een teken dat de lente echt is begonnen. De barbecue kan uit het vet, de lange zomeravonden komen er aan!
Ongeveer een kwart van de gehele wereldbevolking doet mee aan de zomertijd. Toch zitten er ook nadelen aan het instellen van de zomertijd, zo ontdekten wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met collega’s van de Ludwig Maximillians Universität in München onderzochten zij de invloed van de zomertijd op het menselijk lichaam. 50.000 mensen over de hele wereld vulden voor dit onderzoek een online vragenlijst in.
Wat bleek? Onze biologische klok raakt door de zomertijd behoorlijk in de war. Dat leidt tot minder uren slaap en een slechtere slaapkwaliteit. Vooral bij avondmensen bleek dit het geval. Waarom dit zo is, weten de onderzoekers nog niet precies. Wel melden ze dat het slaappatroon zich meestal weer helemaal herstelt zodra de zomertijd terug wordt gedraaid, in het laatste weekend van oktober.
Negatief slaapeffect van de zomertijd
Het negatieve effect van de zomertijd op onze slaap is groter dan lang werd gedacht, zeggen de onderzoekers. Ze pleiten er dan ook voor om afschaffing van de zomertijd te overwegen.
Langere avonden of beter slapen? Een niet zo’n gemakkelijke keuze. U heeft in ieder geval het beste van beide zolang u aan het einde van de zomeravond in uw Bremafa-bed stapt!
(meer weten? Neem dan direct contact met één van onze mensen? Ga dan hier naar de contactpagina!)
De discussie over het blijven bestaan van de Zomer / Wintertijd bloeit de afgelopen jaren flink op. Eén ding is echter duidelijk, goed slapen bevordert de gezondheid en voorkomt klachten. Kom regelmatig naar onze nieuwsartikelen kijken!