Bremafa – Slaapnieuws – Korte middagdutjes

Wist u dat …

Iedere dag een kort middagdutje doen uw productiviteit met wel 34% kan verhogen?

Onderzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laat dat zien. Een dutje van 26 minuten zou dit effect al kunnen hebben. Bovendien bleek dat ook ons geheugen en concentratievermogen baat hebben bij een korte middagslaap.

Andere Amerikaanse deskundigen ontdekten dat de hersenactiviteit de hele dag hoog blijft en dat het stressgehalte lager is bij mensen die dagelijks een dutje doen.

Misschien vindt u ‘middagdutje’ klinken als iets dat alleen oudere mensen doen, en dus niets voor u. Maar beschouw het eens als ‘powernap’; dat klinkt meteen heel anders. Volgens veel slaapdeskundigen is een dagelijkse powernap onmisbaar om niet alleen ’s ochtends, maar ook ’s middags alert en vol energie te kunnen werken. Een dutje van vijf minuten heeft al effect, maar een powernap mag niet langer dan een half uur zijn. Het beste moment is vlak na de lunch, rond een uur of één. Zorg dat u niet gestoord wordt, en zet een alarm om te voorkomen dat u te lang slaapt. Maak er een dagelijkse gewoonte van, dan is een powernap het meest effectief.

Maar let op, waarschuwen deskundigen: een powernap helpt niet om te korte nachten te compenseren; dagrust is anders dan nachtrust. Zorg dus ook voor voldoende nachtrust; bij Bremafa hebben wij daarvoor alles in huis!