Goede nachtrust? 10 Slaapkamer planten die uw nachtrust bevorderen:

Het houden van planten op de slaapkamer wordt meestal afgeraden. Er zijn echter 6 uitzonderingen die we graag met u bespreken:

1. Lavendel

Lavendel staat al van oudsher bekend om haar gave slaap te veroorzaken en angst te verminderen. Daarnaast verlaagt lavendel geur je hartslag en vermindert het je stress-hormoon.

Grote kans dat je de geur van lavendel kent. Deze expliciete geur van deze plant wordt veel gebruikt in zeep, shampoo en parfum. Dat heeft alles te maken met de heerlijke geur. Deze heeft een bewezen rustgevend effect en helpt daarmee tegen slapeloosheid. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat proefpersonen beter slapen met een lavendelgeurtje in de buurt.

2. Aloë Vera

Aloë Vera stoot in de nacht zuurstof uit, dat je slapeloosheid helpt bestrijden en de algemene slaap kwaliteit doet verbeteren.

De Aloë vera-plant is goed voor zo’n beetje alles. Het drinken van Aloë vera-siroop is goed voor je darmen en een Aloë vera-crème verkoelt een verbrande huid. Daarnaast verwijdert de plant chemische stoffen uit de lucht, wat perfect is voor een gezonde nachtrust.
 

Een extraatje van Aloë vera: ontstaan er bruine plekjes op de plant, dan weet je dat de lucht van de ruimte waar deze staat sterk vervuild is.

3. Jasmijn 

Het is aangetoond dat de geur van de Jasmijn plant zowel je slaap-kwaliteit, oplettendheid als productiviteit verbetert.

Jasmijn heeft een positief effect op je nachtrust en wordt daarom vaak gebruikt als natuurlijk slaapmiddel. Een luchtverfrisser kan het huis uit, want de bloemetjes van de Jasmijn ruiken overheerlijk. Daarnaast zou de geur van jasmijn je overdag alerter en productiever maken. Klinkt dit too good to be true? Uit onafhankelijk onderzoek van de Wheeling Jesuit University, kon worden geconcludeerd dat deelnemers aan het onderzoek ’s nachts rustiger werden van de geur van Jasmijn en overdag stukken alerter waren.

4. Vrouwentongen

De vrouwentongen plant stoot zuurstof uit en neemt koolstofdioxide op.

Het filtert ook vieze deeltjes uit de lucht.

5. Engelse klimop

De plant kan goed zijn voor mensen met ademhalingsproblemen zoals astma. De plant zuivert de lucht van de kamer waarin hij staat.

Deze klimop is de echte winnaar als het gaat om de luchtzuivering. De plant is zelfs door de NASA Schone Lucht studie verkozen tot de meest luchtzuiverende plant. Hij filtert allergenen uit de lucht en is daardoor erg fijn voor mensen met astma. Daarnaast is hij super makkelijk te onderhouden (handig voor de mensen zonder groene vingers ons).

6. Gerdenia

Gardenia is een echte powerplant en heeft volgens verschillende studies hetzelfde effect als het slaapmiddel valium. Groene vingers zijn een must, want deze beauty vraagt wel wat verzorging.  Onderzoek bevestigt dat een Gardenia even effectief is als valium bij het verlichten van angst, stress en slapeloosheid. Dat komt door de Crocetine die de plant afgeeft.

Wees je er echter van bewust dat deze plant zorg nodig heeft. De bladeren en bloemen hebben veel aandacht nodig!

7. Valeriaan

Valeriaan is een prachtige vaste plant met roze of witte bloemen die een heerlijke geur vrijgeven. Hij wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt als een actief ingrediënt bij het maken van parfums, pas later begon men de wortel te gebruiken in thee en tincturen bij het bestrijden slapeloosheid.

De ontdekking van de ontspannende werking wordt toegeschreven aan een Romeinse arts en filosoof. Het geneesmiddel was een groot succes, want de geur van deze plant is zeer effectief bij de behandeling van slaapstoornissen.

Houd er rekening mee dat deze plant moet worden neergezet op een plaats waar hij veel zonlicht krijgt, minstens zes uur per dag.

8. Gouden Pothos

De gouden Pothos staat ook op de eerder genoemde NASA-lijst en staat bekend om zijn krachtige luchtzuiverende werking. Hij heeft maar weinig verzorging nodig en doet het prima in een wat koudere of donkere omgeving, zoals jouw slaapkamer. 

9. Bamboe

Een kleine bamboe is de perfecte plant voor het zuiveren van de lucht en het brengen van harmonie in je omgeving. Deze eigenschappen laten je genieten van frisse lucht tijdens de dag, maar het zal ook een gevoel van ontspanning creëren tijdens de nacht. Door zijn exotische oorsprong geeft bamboe een heel speciale decoratieve tint aan iedere kamer. Houd gewoon de bodem een beetje vochtig en zet hem op een plaats waar hij niet al te veel zonlicht krijgt.

Voordat je een van deze planten kiest, moet je ervoor zorgen dat ze geen allergische reacties bij kinderen of huisdieren kunnen veroorzaken.

Probeer om de bladeren elke week schoon te maken en ze te bespuiten wanneer dat nodig is, zodat ze niet uitdrogen.

10. Ananasplant

Jammer genoeg moeten we laten weten dat deze plant, waar een anti-snurk werking aan toebedeeld werd,  behoort tot het land van de fabeltjes. Een Engels warenhuis heeft bij de introductie van de Ananas plant het bericht de wereld in geholpen. De bekende website Nu.nl heeft met haar onderdeel NUCheckt onderzoek gedaan naar de oorsprong en kwam tot de conclusie dat het een verzonnen verhaal was om meer van deze planten in de supermarkt te verkopen.

Heeft u vragen over ons assortiment?

Wij kijken graag samen met u wat er mogelijk is.