Bremafa – Slaapnieuws – Sportprestaties

Wist u dat …

een goede nachtrust de sportprestaties bevordert?

Niet alleen voor topsporters, maar ook mensen die op amateurniveau sporten verbeteren de sportprestaties. Zij zien hun sportieve verrichtingen aanzienlijk verbeteren wanneer ze hun lichaam voldoende uren slaap gunnen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Amerikaanse Stanford Universiteit deed onder het eigen basketbalteam.

De basketballers moesten eerst twee weken hun normale slaappatroon aanhouden, daarna moesten ze zes weken lang zorgen voor tien uur slaap per nacht. Als dat een nacht niet lukte, moesten de verloren uren slaap overdag worden ingehaald. Resultaat van dit experiment? De sporters gingen niet alleen 9% beter scoren, maar kregen ook een beter uithoudingsvermogen tijdens wedstrijden. Bovendien werd hun sprint sneller; de gemiddelde sprinttijd verbeterde van 16.2 seconden naar 15.5 seconden.

Volgens de onderzoekers wordt met deze uitkomsten aangetoond dat het niet alleen belangrijk is om de nacht voor een sportwedstrijd goed te slapen, maar dat juist voldoende slaap over een langere periode essentieel is om tot betere prestaties te komen. Dat geldt niet alleen voor sportieve prestaties, ook mentale inspanningen verlopen een stuk beter als u uitgerust bent.

Bent u overdag vaak slaperig en afwezig? Dan is de kans groot dat u een ‘slaapschuld’ hebt opgebouwd. Tijd om daar iets aan te veranderen, zeker nu het weer vroeg donker is. Wat is heerlijker dan op zo’n avond bijtijds in uw Bremafa-bed te duiken om uw slaapschuld weg te werken?