Bremafa – Slaapnieuws – Jaarwisseling voornemens

Wist u dat ….

We ons iedere jaarwisseling weer massaal voornemen om te zorgen voor meer (nacht) rust en ontspanning?

Voornemens zijn goed, we moeten het alleen nog wel doen! En dat is niet onterecht, want uit onderzoek blijkt dat we de afgelopen decennia steeds minder tijd zijn gaan besteden aan slapen. Veertig jaar geleden werd er per nacht nog tussen de acht en negen uur gemiddeld geslapen, tegenwoordig is dat een schamele zeven uur.

Slapen is een soort sluitpost op de tijdbegroting van veel mensen; met werk, gezin, sport, televisie en vrienden is het leven zo gevuld, dat er weinig tijd overblijft om voldoende te slapen. Zonde, want te weinig slaap kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden, zoals u in eerdere afleveringen van Slaapnieuws kon lezen.

Een verstandig voornemen dus, zorgen voor meer nachtrust. Maar hoe pak je dat aan, en belangrijker nog: hoe houd je het voornemen vol?

Deze tips helpen:

  • Maak het voornemen concreet. Dus niet: ‘ik ga eerder naar bed’, maar bijvoorbeeld ‘Ik lig er uiterlijk om elf uur in’.
  • Deel het voornemen, dat maakt de kans groter dat u het ook daadwerkelijk uitvoert. Bovendien kan de omgeving er dan rekening mee houden.
  • Zet de voordelen op een rijtje. Meer nachtrust levert op: uitgeruster opstaan, meer energie, minder kans op gezondheidsklachten, etc.
  • Leg de lat niet te hoog. Wie gewend was niet voor tweeën in slaap te vallen, zal niet ineens om tien uur op één oor kunnen liggen. Houd het doel realistisch, door uzelf voor te nemen bijvoorbeeld een uur eerder dan normaal te gaan slapen.