Project, hotelbedden en boxsprings, het zijn verschillende benamingen voor één en hetzelfde bed, dat vaak wordt toegepast in bijvoorbeeld hotels, recreatievoorzieningen en bed & breakfasts. Maar wat is een hotelbed, of boxspring nu eigenlijk precies? De opbouw van een hotelbed ziet er zo uit:

  • De basis van een compleet hotelbed wordt gevormd door een stabiele verende box op pootjes.
  • Daar bovenop ligt een comfortabel matras, er is keuze uit diverse soorten/typen matrassen.
  • Als extra laag is het hotelbed vaak voorzien van een soepel topmatras of body top ook wel genoemd. Echter hoeft er op een goed matras doorgaans geen topper te liggen.
  • Met deze drie comfortlagen (box, matras en topmatras) samen worden hotelbedden, ofwel boxsprings gevormd.

Door deze bijzondere comfortabele eigenschappen en vaak de luxe uitstraling die ermee gepaard  gaat, geniet dit type hotelbed enorme populariteit. Voor hotelgasten is een goede en comfortabele nachtrust op een goed en kwalitatief bed een onvergetelijke ervaring en uiteraard ook belangrijk voor de prestaties op werkgebied. Verder bieden deze hotelbedden een unieke combinatie van een goede lichaamsondersteuning, uitstekend comfortgevoel en optimale ventilerende eigenschappen. Daarnaast zijn dit soort bedden ook nog praktisch in gebruik.

Verende boxsprings/hotelbedden

Met veren bedoelen ze de stalen binnen-bonellveringen, of pocketvering die ook vaak in de matrassen voorkomen. Een hotelbed met binnenvering bestaat dus uit een bodem met een verende werking. De basis van een hotelbed kan bestaan uit verschillende onderdelen: een MDF plaat, of een houten frame. Die basis dient als steun en drager van het verenpakket. De binnenvering wordt afgedekt met een jute of vilten drukverdeler en rondom verder afgewerkt met polyether. Voor de betere boxsprings worden de binnenveringen afgewerkt met jute of viltendrukverdeler, rondom afgewerkt met polyether. Voor de nette afwerking wordt dan een meubelstof gebruikt, waardoor het eindresultaat er als een nette gestoffeerde boxspring onderbak eruit ziet. Het is aan te raden dat een boxspring op 6 poten komt te staan.

Polibox of een harde box

Naast de meest voorkomende verende boxsprings, zijn er ook nep boxspring onderbakken waarin geen veren zijn verwerkt. Dit alternatieve frame bestaat bijna volledig uit hout, waar slechts een klein en solide laagje polyether op is aangebracht. Deze soort veert niet, maar geeft wel een zeer solide en comfortabele ondersteuning voor zwaarlijvige mensen. Daarnaast is een dergelijke nep boxspring eenvoudiger te ontwikkelen en te monteren en is daardoor vaak ook iets goedkoper dan de echte verende variant. Er bestaat ook nog een nep boxspring met een hele dikke laag polyether. Deze variant wordt ook wel de poliboxspring genoemd. Qua uiterlijk hoeft een poliboxspring niets onder te doen vergeleken met de verende boxspring variant. Echter is in dit geval goedkoop ook duurkoop, want de kwaliteit is niet te vergelijken met een ‘echte’ boxspring. Hou er dus rekening mee dat de poliboxspring slechter is voor je matras, gezondheid en lichaam. Ons advies om deze nep boxsprings  niet aan te schaffen of om dit soort bedden elke twee tot maximaal drie jaar te vervangen.

Waarom is een goed matras belangrijk bij een goed hotelbed?

Slaap heeft enorme invloed op je gezondheid, geluk en productiviteit. Een slechte nachtrust kan leiden tot veel klachten zoals oververmoeidheid, stress, lagere weerstand en een kort lontje in het algemeen. Dus hoe belangrijk is een goed matras om een optimale nachtrust te behalen? Waar moet je naar kijken bij het kopen van een nieuw matras voor jouw hotelbed?

Matrassen zien er eigenlijk allemaal hetzelfde uit: wit, donzig en vooral heerlijk om op te liggen. Maar toch zit er best wat verschil tussen de soorten matrassen. De dikte en grootte van het matras kan verschillen, maar ook de materialen waarvan het matras gemaakt is. Wanneer je op een verkeerd matras slaapt, kun je rugklachten ontwikkelen of last krijgen van huisstofmijtallergie. Een goed matras is dus absoluut geen overbodige luxe.

Een harde of zachte matras?

Té is nooit goed zeggen we vaak. Is een matras te hard, dan kan jouw lichaam zich niet goed vormen in het matras. Is een matras juist weer te zacht, dan kom je in een soort kuil te liggen waardoor je rug ook geen ondersteuning heeft. Experts zijn het met elkaar eens dat een iets stevigere matras vaak beter is dan een zacht matras. Dat betekent overigens niet dat jouw matras moet aanvoelen als een houten vloer. Het moet genoeg stevigheid bieden om de normale S-curve van je rug te ondersteunen en je gewicht juist te verdelen. Het allerbelangrijkste blijft wel dat je matras zo comfortabel mogelijk ligt. Of je dus beter voor een hard, of zacht matras moet kiezen is dus redelijk subjectief en helemaal aan jou. impuls

Organisch versus conventioneel

Ondanks dat het weinig verschil uitmaakt in comfort, is een organisch matras wel beter voor je gezondheid in het algemeen. Conventionele matrassen zitten vaak vol met chemicaliën of soms wel met brandvertragende materialen en behandelingen. Dit zijn problematische chemicaliën die kankerverwekkend kunnen zijn. Er zijn nu ook fabrikanten die milieu vriendelijk,  chemicaliën-  en CO2 vrij produceren. Let hier op, dit is beter voor uw gezondheid en het milieu. Het beste kun je kiezen voor een matras dat vrij is van vlam vertragende materialen en milieu vriendelijk is geproduceerd.

Wellicht ook interessant voor u