Wist u dat ….

te weinig slapen invloed heeft op de hersenen?

Voor de hersenen horen wij u denken. U kon het al eerder lezen in ons Slaapnieuws: wie structureel te weinig nachtrust krijgt, loopt het risico allerlei gezondheidsklachten te ontwikkelen. Maar dat is niet alles: recent onderzoek van de Universiteit Groningen laat zien dat een tekort aan slaap ook schadelijk gevolgen kan hebben voor onze hersenen.

De Groningse neurobioloog Peter Meerlo en zijn collega Ariana Novati ontdekten dat bij ratten die slechts vier uur per nacht mogen slapen, terwijl ze dat normaal gesproken tien uur doen, een specifiek gebied in de hersenen, de hippocampus, krimpt als gevolg van het slaapgebrek. De hippowat?, denkt u misschien. De hippocampus is het gebied in de hersenen dat betrokken is bij leren, geheugen en emoties.

Het krimpen van dit hersengebiedje gebeurt al bij een maand te weinig slapen, het wordt dan zo’n tien procent kleiner. Deze afname zou van invloed kunnen zijn op leerprestaties en stemming, denken de onderzoekers. Ook bij mensen die een depressie hebben, is namelijk een verkleining van de hippocampus te zien.

Slaapproblemen zijn dus niet alleen een mogelijk symptoom van een depressie, ze zouden ook aan het ontstaan ervan kunnen bijdragen.

In vervolgonderzoek willen de deskundigen gaan bekijken of het proces omkeerbaar is; levert voldoende slaap weer een groei van de hippocampus op? Het antwoord hierop hangt samen met het ontrafelen van het mechanisme achter de krimp; sterven de hersencellen af, neemt de aanmaak van nieuwe cellen af of vermindert het volume van de aanwezige cellen? Hoe dan ook: zorgen voor voldoende nachtrust zou net als gezonde voeding en voldoende beweging hoop op ons lijstje goede gewoontes moeten staan, vinden de onderzoekers.

Wellicht ook interessant voor u