Wanneer moet je een matras vervangen? Slecht of onvoldoende slapen leidt tot verminderde alertheid, meer eetlust, verhoogde kans op ziekte en zelfs tot geheugenverlies. Meestal wordt de oorzaak van een gebrekkige nachtrust gezocht bij zaken zoals laat eten, laattijdige fysieke activiteit of de omstandigheden in de slaapkamer (licht, geluid, …). In de praktijk is het echter zo dat de reden van een verstoord slaapcomfort bijna altijd te wijten is aan een matras die niet (meer) in goede staat verkeert. Hoe weet je wanneer jouw matras aan vervanging toe is? In onderstaand artikel gaan we hier dieper op in.

De signalen voor een nieuwe matras

Er zijn verschillende manieren waarop je matras je probeert te vertellen dat hij aan het einde van zijn leven is gekomen en dat het tijd is voor een nieuwe. Herken je je in één of meerdere van de volgende situaties?

Je wordt steeds vaker wakker

Blijf je maar ronddraaien om de gewenste slaaphouding te vinden zonder resultaat? Als je matras niet goed meer ligt, kan je zolang proberen als je wilt, je zult er niet lekker op slapen. Een versleten matras resulteert in een ongelijke drukverdeling die jou weerhoudt van rustig de slaap te kunnen vatten.

Er treden (steeds meer) fysieke klachten op

Hoewel een matras een duurzaam consumptiegoed is, neemt zijn kwaliteit door de loop van de jaren af. Je matras die eens zo stevig en veerkrachtig was, heeft inmiddels een pak van deze stabiliteit en flexibiliteit verloren. Als je op je bed gaat liggen en je merkt dat bepaalde lichaamsdelen dieper in de matras wegzakken, kan je er zeker van zijn dat de drukverdeling niet gelijk meer is. Hierdoor krijgen deze lichaamsdelen het zwaar te verduren met allerlei soorten fysieke klachten tot gevolg. Stijfheid, gewrichtspijn en rug -, nek – en schouderklachten, zijn de meest voorkomende ongemakken. In het begin komen de klachten enkel ’s ochtends voor, na verloop van tijd zullen ze de hele dag aanhouden.

De aanwezigheid van kuilen in je matras

Goede matrassen keren terug naar hun oorspronkelijke vorm van zodra je je bed verlaat. De tand des tijds zorgt ervoor dat je matras zijn soepelheid verliest en dat er kuilvorming ontstaat. In bijna alle gevallen, komt kuilvorming voor daar waar je zwaardere lichaamsdelen rusten (heupen en schouders). Vertoont jouw matras één of meerdere kuilen? Ruil hem dan direct in en koop een goede matras ter bevordering van je slaapcomfort!

Je matras is vuil

In ieder huis leven er miljoenen bacteriën en schimmels om het nog maar niet te hebben over huisstofmijt. De matras is dé nestplaats bij uitstek voor deze ongewenste bezoekers. Het is niet enkel erg onhygiënisch om op zo’n matras te slapen maar ook nog eens heel gevaarlijk voor je gezondheid. Jeuk, eczeem of andere vormen van lichaamsuitslag zijn zo goed als onvermijdelijk in deze situatie.

Er zijn 10 jaar verstreken sinds de aankoop

Goede matrassen gaan ongeveer 10 jaar mee. Natuurlijk is het niet zo dat je na exact 10 jaar je matras buiten moet gooien. Hoelang een matras precies meegaat is afhankelijk van factoren zoals lichaamsgewicht, onderhoud, kwaliteit, dikte van je matras, het materiaal waaruit je matras vervaardigd is,…enz. Wel is het verstandig om na 10 jaar extra alert te zijn en kritischer te oordelen.

Een goede matras kopen

Wanneer je besloten hebt dat je matras echt wel aan het einde van zijn leven is gekomen, dien je uit te kijken naar een andere optie. Belangrijk hierbij is om de volgende factoren in aanmerking te nemen:

  • Het aanpassingsvermogen: Een goede matras kopen, betekent rekening houden met zijn aanpassingsvermogen aan jouw lichaam. Op deze manier biedt je matras je de ondersteuning die je nodig hebt en worden ongemakken zoals rug – en nekpijn voorkomen of verholpen.
  • De stevigheid: Hoe weet je nu eigenlijk of een matras stevig genoeg is? Er zijn meerdere elementen waar je naar zou moeten kijken te beginnen bij je eigen persoonlijke voorkeur. Enkel door een matras zelf uit te testen, kan je bepalen of hij al dan niet lekker ligt voor jou. Hou jij van een harde matras of kom jij juist helemaal tot rust op een zachte bodem? Probeer meerdere matrassen uit en vel dan je oordeel. Stevigheid draait niet enkel om je eigen smaak maar ook om wat er goed is voor jouw lichaam. Matrassen worden zo gemaakt dat ze voorzien zijn op bepaalde gewichtsklassen. Ben jij een slanke persoon met een lichtgewicht? Dan kan je zonder probleem een matras uit de gewichtsklasse “soepel” kopen. Ben je een beetje zwaarder? Dan doe je er goed aan om een matras uit de gewichtsklasse “stevig” of “zeer stevig” aan te schaffen. De verkoper helpt je hier uiteraard graag mee verder.
  • De veerkracht: Hoe hoger de veerkracht van je matras, hoe hoger het vermogen om zijn originele vorm terug aan te nemen wanneer jij uit je bed gaat. De veelvuldige aanwezigheid van veren, stelt slijtage uit.
  • Het materiaal: Wanneer je een matras koopt, is het aan te raden om er een materiaal uit te kiezen dat voldoende veerkracht, optimale stevigheid en een uitstekende conformiteit (= aanpassingsvermogen) combineert. Gelfoam matrassen, matrassen gemaakt uit pocketveer en koudschuim matrassen, zijn perfecte kandidaten.

Overloop bovenvermelde punten en kom te weten of ook jouw matras vervangen dient te worden!

Wellicht ook interessant voor u